Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Tuesday, October 25, 2005

bulan puasa 2

  1. Dulu masa sekolah, target 30 juzuk nak habiskan dlm bulan ramadhan. Rasanya ada jugaklah time yang dapat. Skang ni dah keja, dan makin sibuk dengan macam2, kira downgrade skit. Target 15 juzuk for this whole holy month. Tinggal satu juzuk jek lagi nak capai target. Well, not bad. Bila buat target, buat yang boleh dicapai. Nak buat yang tak boleh dicapai bukan tak boleh, tapi it would take too much of everything.
  2. Malam tadi solat tarawikh sebelah seorang atuk nih. I just can’t help it but my eyes were quite watery. That atuk reminds me of my late atuk who passed away last july. I guess I’m still human after all. I thought my heart already gone numb. Alhamdullillah that’s not the case. Alhamdulillah and al-fatihah.
  3. I should be doing istikharah to know whether it’s best if I do master full time or do it part-time. Banyak pro dan contra. Skang tengah buat pro-contra list. Contra’s biggest point was funding. I won’t have any funding for the whole year. Most probably kena jadi guru tuisyen ke guru bahasa jepun ataupun freelance interpreter. Pro’s biggest point? Do something new and different. I guess once you are in a comfort zone, it’s hard to cabut all those akar2 yang dah berselirat di bawah punggung nih. Tapi tak buat2 lagi. Afraid of the outcome kot?hmmm...
  4. cerita pasal master nih, puas gak le tanya ramai orang apsal depa jadi pensyarah kan? Macam2 jawapan. Ada yang nak keja ngan kerajaan due to its many benefits etc. and job stability. Ada yang nak keja equivalent dengan kelayakan master. Ada yang jadi memang nak jadi pensyarah coz masa kerja yang flexible (ni paling ramai), ada gak yang memang nak jadik pensyarah pasal kerja pensyarah ni menabur ilmu, bagi sumbangan kat next generation of future engineers (chewah!). yang paling aku kagum dengan sorang mat nih. Dia skang buat PhD kat England, sebelum dia pegi ke sana dah ada sykt amik tender ratus ribu, yet he dropped that and now pursuing his PhD. Reason? Well, according to him, he wanted to be a businessman with a PhD, now that’s a very unique reason. Sama macam si Fazley penyanyi tu la. I think when he get his PhD in Business Admin, he’ll be the only singer in Malaysia with a Dr. in his name. kagum kagum. Atau macam kak atenah yang buat PhD coz according to her, she wanted to be daring or nothing. Perghhh…now that’s something.
  5. Paling menakjubkan, my weight has gone all time low. Daripada 62kg ke 55.5 kg?! kalau bukak puasa jadi 57kg! pergh….terasa ringan semacam jek badan nih hahaha. Not that I’m that conscious on my weight, except I try to maintain a ‘healthy’ BMI, but 57kg?! rekod ni! :P

12 Comments:

Blogger milosedap said...

jeles seh berat die 55.5....gambatte ngaji sampai khatam!

12:22 am  
Anonymous atasya said...

my side of story

last time i was wandering in my office...whether it would be better to stay in the academic world or turn myself to the industry...

1) is the title 'Dr' important?
2) is a big salary important?
3) is having a 'grand' job important?

dan tetiba...semua benda tu masih tak dpt nak naikkan motivasi saya nak habiskan PhD

then i realize now that..no matter what happens...i still want to finish my study...i want to learn more...not just in the academic point of view...but also in the industry..(ppl can be a lec and work in the industry at the same time)now i know that ... i don't want to be a good teacher...but a great teacher...

i want to share my knowledge and experiance...i want to help ppl that have little interest in learning and sorely lacking in guidance. I want to help ppl to find their own self-respect...so hopefully at the same time...i can be a better person..

and i'm glad that i've found my interest :)

10:14 am  
Anonymous cyberdad said...

*tabik*

tabik spring for you, still maintaining your focus and rationale.

err, macamana boleh kurangkan berat badan tu eh? mintak tips sikit :)

10:21 am  
Anonymous Anonymous said...

perghh..dah ade akar ke kat punggung ko zak zak? - alang

2:13 pm  
Anonymous dahlia said...

alhamdulillah..bagusnya awak dpt habiskan 15 juzuk..

master buat by research or by course? jika by course better buat part time..tp if buat by research..lagi sronok buat fulltime sbb boleh fokus so nnt thesis pon cantik..yelah akn jd rujukan org lain pulak..

PhD..if awak ada masa..x rugi awak buat ph.d zaman dulu masa kita kecik2..saper2 yg ada degree wah hebatnya dia..org pandang tinggi..zaman skang..ada degree satu kemestian tp ada master satu bonus tp ada master zaman skang bukan lagi sesuatu yg "wow..dia amik master"..begitu juga 10 tahun akan dtg..org mungkin tidak lagi wow pada org yg buat p.hd..mcm negara maju ph.d tu kira satu bonus dlm kerjaya mereka..x semestinya jd lecturer perlu ada ph.d..jd manager..kontractor pon sesetengah tu ada ph.d..tp..ph.d tu mmg betul2 susah n perlukan iltizam yg tinggi...i can feel it..

berat sudah jd 57kg? wah ringannya awak..pada saya as lelaki berat tu ringan..tul x?

2:32 pm  
Anonymous kikin said...

erk ringan jer pakcik sorg ni :D

1:07 pm  
Blogger hana_kirana said...

ringannya. i ni pun dah 50kg tau.

3:23 pm  
Anonymous atrco said...

mati mati selama ni aku ingat hang ni pempuan, rerupanya belalai macam aku

3:50 pm  
Anonymous atasya said...

hahaha..dia mmg lelaki confirm!!

7:08 am  
Blogger zakzak said...

milosedap:
tak lama lagi naik ler... :P

dahlia:
mak aih...panjangnya your reply?
ni kena bukak balik blog nih?!hahaha
thanx a lot

cyberdad:
saya masih baru 4 thn keja, so time ni mmg i guess you got the blues/dilemma.
camanae blh turun berat?
bukak posa makan mee but no nasik.
time sahur makan nasik sikit jek.heheh
but the best tips is
'makan hati berulamkan jantung'....
:|
hahaha

anon:
akar kat punggung aku baru akar serabut...bukan akar tunjang lagi hehehe

dahlia:
tak habis 15 juzuk lagi.just a little bit more.
saya buat by course.tapi pasal kelas on weekdays,ganggu gak kerja.and then terasa macam nak buat full time.
master ni yakin boleh buat, tapi PhD?
ish...abiskan master dulu.
tapi skang nih tgh dilemma nak jadi engineer ke pensyarah...
btw, my bmi skang is very healthy! :) dlm 21

kikin:
pakcik sorang nih lepas puasa naik balik, jangan risau.

hana:
tu laa...i pun tak percaya.masa aktif with aikido dulu, i was 57~58,tapi sejak balik m'sia naik 61.

atrco:
sorry le bro.aku tulen punya!haha

atasya:
thanks for confirming that!!hahaha

8:11 am  
Anonymous atasya said...

hehe...zakzak..tumpang blog tak leh eh? takpelah hehe

skrg ni tgh tumpang blog Jem...kekadang AuntyN...kekadang tu tumpang Wong Ah Beng punya haha

masih jugak nak citer pasal aikido dia...tahulah ada blackbelt pastu body tough hehe...

*jadi tukang promote zakzak yg tidak diiktiraf...camni..kena belanja hehe

9:35 am  
Anonymous Anonymous said...

I enjoyed reading all the aikido art essential guide mastering information on your site. You can check out my aikido art essential guide mastering site if you like.

9:52 am  

Post a Comment

<< Home