Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Thursday, October 20, 2005

Kenangan di bulan puasa

Bulan puasa, 聖なる断食の月。
そんなに大変ではなかったが。。。
水飲めないことつらかった。。。

1. buka puasa kat kelas Cuma dengan air sup jagung dan roti kacang merah….
Hujung minggu baru le berkumpul bebudak mesia bukak puasa ramai2.

  1. solat sunat terawikh kat surau. Nak pergi waktu malam masa winter memang sejuk. Dah duduk kat Hokkaido. Waktu malam biasaya around -7 to -9 darjah celcius. Alhamdullillah diberi kekuatan pergi berjemaah, kekadang buat kat rumah jek. Imam dia seorang hafiz dari Pakistan buat PhD in engineering….
  1. pasal solat sunat witir nak buat 2+1 ataupun 3 rakaat terus, berselisih pendapat jugak le dengan sorang mat Pakistan mazhab hanafi/hambali nih..he was soo persistant in doing 3 rakaat straight. Last2 malas nak bertekak, imam tuh buat jek 3. benda sunat bakpe nak gaduh2? Tapi aku sunat witir buat sorang2. 2+1 gak.

  1. kekadang tuh puas gak nak terangkan ke org jepun pasal puasa nih. Ada yang tanya ‘korang nih puasa terus siang malam ke?’.

5.sibuk buat kad raya sendirik. Hantar balik ke Malaysia or hantar ke kawan2 di Jepun. Pernah gak buat bisness jual kad raya…hahaha


  1. apa lagi ‘ek? Aku tak ingat aku ikut training aikido ke tak? Tak kot? Hmmm…my memory fails me again.

7. tanya kepada kawan2 ada tak lagu raya…nak pasang kat computer hahaha.last2 pesan trus kepada senior yang balik Malaysia suh beli bawak ke jepun.


  1. teringin sangat nak masuk rancangan sampaikan salam aidilfitri yang keluar kat tv tuh…hampeh, Hokkaido jauh sangat dari Tokyo.

14 Comments:

Anonymous kikin said...

hiks cmtu la pose kat negare orang.pastu time ni ar sebuk nk wat karipap la popia la..
advantageous ntok org pempuan..time takleh pose tu bangge giler leh mkn minom tgh jalan *since kat mesia tokleh wat gitu :p*

1:16 pm  
Blogger kasih said...

best eh ada experience kat tempat org..
wish one day aku bleh tgk dunia luar.. :(

1:50 pm  
Blogger A.Z. Haida said...

heheh, ha ah, kalo tak leh posa, org pompuan selamba je nak mkn kat lounge pun takdak org heran. tapi yg tak best - pompuan kene terawikh kat umah jelah.. skrg ni slalu gak kene buka posa kat kelas. kdg solat maghrib pun kat school pastu baru balik umah... tapi kan, skrg ni org kat jepun dah siap terawih, org mesia baru nak start buka... posa...

2:08 pm  
Anonymous atasya said...

saper nak tgk gambar zahran..lelong...lelong kuikuikui

7:11 am  
Blogger zakzak said...

kikin:
laaa..itu plak yang dibanggakan?
cheh! hehehe :P

kasih:
no worry lerr..gi jek bukak puasa kat singapore ke kat thailand ke, kan boleh? hehehe.
takpe2 your time will come insyaallah.

kak a.z:
dulu pun camtu gak,pukul 8 rasanya dah habis terawikh.kitorang start lambat,semua 'sibuk' la katakan...
apapun alhamdulilah kat waseda pun ada kemudahan solat.

atasya:
pengumuman, sapa nak gambar atasya plak?
hot punya! hahaha :P

8:21 am  
Anonymous atasya said...

oo ini sudah lebey...hehehe..err apa kaitan kenyataan no. 6 dgn 'kenangan di bulan posa'?

2:57 pm  
Blogger zakzak said...

atasya:
eh?ni baru biase hehehe.
dulu saya masuk aikido club.selalu ikut training waktu malam.kekadang rasa cam ganggu pelajaran.well it did interfered a little bit, tapi at the end dapatlah pegang black belt hehehe.
apa kaitan? hmm...pasal time bulan posa rasanya saya tak ikut training langsung kot?

5:33 pm  
Anonymous cyberdad said...

ada tak amik gambar berbaju raya ngan background salji? LOL

11:26 am  
Blogger hana_kirana said...

patut la i tak pernah nampak muka u kat tv masa rancangan sampaikan salam aidilfitri tu...

2:44 pm  
Anonymous atn said...

am livin' it now zz, kak lela suruh blog abt it, bila huh?

10:59 am  
Anonymous dahlia said...

zak zak,

mmg ada org baca niat witir tu 3 rakaat..ada gak yg 2+1..mana pon ok kot...

10:51 am  
Anonymous Anonymous said...

Enjoyed a lot! » »

7:53 am  
Anonymous Anonymous said...

I enjoyed reading all the traditional aikido information on your site. You can check out my traditional aikido site if you like.

8:30 am  
Anonymous Anonymous said...

What a great site »

2:20 pm  

Post a Comment

<< Home