Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Tuesday, August 30, 2005

PUREZENTO



Renjis-renjis dipilis,

Ditepungilah tawar

Hai, beras kunyit ditabur

Disiram si air mawar

(taken from kak shidah’s page)

Next week will mark the beginning of a new life together for my friends and a whole lot other couples as well.
Yes, my fellow bloggers. The season of the wedding. Ahhh…the season where the couple will be wedded and the singles will be shielding all the tormenting question and that look from pakcik, makcik and everybody.
Ohh..please, don’t say to me you haven’t been asked that kind of questions.

Kawan saya kat kilang ni minggu lepas ada sorang yang dah bernikah.
Hujung minggu ni baru majlis kat tempat dia.
Masaalahnya sekarang nih nak bagi hadiah apa ke dia?
Once I gave a toaster to my friend for her wedding and guess what?
Mine is one of the three toasters that she received.

I’m much more of a practical person, i.e. I would like to help my friend build their life with the present that I gave them, hence the toaster. Tapi apparently, bukan saya sorang saja yang berfikiran sedemikian.

Apa nak bagi ‘ek?
Cawan dan gelas memang out of question. Mesti dah ramai yang bagi.
Barang2 dapur mesti dah banyak yang diorang dapat.
Foto album? Hmm….that’s a popular gift too.
As I said, something practical, something that would remind them of me straightaway.
Dulu pernah bagi electrical stuff, macam lampu, socket etc…tapi dah bagi tu terasa cam too common plak?
Bagi sapa2 yang nak kawin ataupun dah kawin, apa hadiah yang rasanya korang nak?

Of course, the tought that count most, but I would really like to be the most thoughtful of them all hehehehe :)

And no, saya tak nak bagi duit. Too easy.

Ada cadangan tak?
Something symbolic to their marriage, their faith to each other and to the man,
the willingness to be ‘chained’ hehehe.

Kepada semua yang akan bernikah, tahniah dan moga diberkati hidup anda berdua hingga ke akhir hayat.

ご結婚おめでとうございます。末永くお幸せに

20 Comments:

Anonymous atn said...

hey tulis nihon go kat bawah tu ko declare feeling kat sapa2 ke? he he he

i agree with practical gifts, iron, a mini rice cooker, electrical pot, slow cooker. kalau mahal share le 2 org or 3 org.

kat barat ni siap depa buka gift registry which is a good idea but rasanya susah la idea ni nak di terima kat Mesia, cam minta hadiah je kan. but with a gift registry you get exactly what you need/want, hence no waste.

errr, ko ni bila pulak?

he he he cant resist the classic question.

11:08 am  
Blogger tipahvogue said...

zakzak punya turn bila plak eh? kui...kui..kui

pe kata bagi dapur gas, tak pon bagi rice cooker, tak pon bagi kipas angin, tak pon bagi air cond, tak pon bagi peti ais, tak pon bagi mesin basuh. nak lagi besh, bagi satu set bilik tido kat dewang. muahahahahaha...giler besh kalo dewang dapat adiah tu....ahakkkksssssss

2:50 pm  
Blogger ATASYA said...

satu set pinggan mangkok pyrex or arcopal (betol ke ejaan ni)...takpun yg microwavable...kat langkawi boleh dpt murah :)

3:52 pm  
Anonymous cyberdad said...

agreed with you.. hadiah yg praktikal. that's the keyword.

i got 4 or 5 punch bowls for my wedding gift. thankful yet puzzled tak tau nak buat apa ngan mangkuk sebanyak tu :)

just for suggestions:
- DVD player
- microwave oven
- gift voucher

and by the way, hadiah kawin which i would never forget is a torchlight. hampeh tul, malu bukak wrapper dia depan crowd.. sumer senyum sinis jek...

5:51 pm  
Blogger ATASYA said...

the idea that i just gave u..is for my wedding gift hehe :)..terima kasih

6:32 pm  
Anonymous Anonymous said...

quilt cover set n quilt2nya sekali....kalu dorang dah ada quilt,xyah ler...beli jer set quilt cover.hehehehehe

erm.....walkie talkie baby,interesting jugak.praktical as a preparation...

cutlery set,yg design dia comei2 tu

set sudip2,takpun set bakingware...

kalu ada idea lain,Nur beritahu lagi.:D

~Nur~

4:43 pm  
Blogger hana_kirana said...

practical gift?

aaa... kalau aku, aku nak iPod 60Gb, external hard disk 80Gb, Apple Powerbook, err... iBook pun buleh le jugak. ape lagik ye? digicam pun buleh, video cam pun buleh, PDA buleh. haa semua tu lah.

2:22 pm  
Blogger zakzak said...

atn:
yep, practical gift's the key-word.
ingat kalau ada gift-registry tu pun kira cam okay gak kan? kita perlukan anjakan paradigma le kak a10...hehe
btw, i'm thingking of something practical for the guy...tengoklah nanti.

err...as for your question.
i'm listening to dewa's pupus song a lot these couple of days.

tipah:
waa...ni macam kita plak yang sponsor bilik tidor diorang?mana aci weh!hahaha
btw, tipah nak camne?
water bed ke?you know,for more bouyancy during rough time?hahaha

cyberdad:
eh? bagus apa dia bagi torchlight?
or am i missing some 'hint' there?
ye la malam pertama and all?
muwahahaha

atasya:
mak aih!?
dah siap pesan dah?
hahahaha.
kena simpan duit dari skarang kot?
btw,saya takut my present nanti jadik set perhiasan jek? :P

nur:
hmm...practical la kot,tapi ada skit problem.
'design dia yg comei2 tuh'
err...i'm having big difficulty with this btw...
takut my definition of comei2 is way too different plak kang?


hana:
err...that's asking too much don't you think?
tapi kan, i tau i takyah beli tu utk u.u won't need it.
dah....kawin pun belum tentu lagi?
muwahahaha

2:41 pm  
Blogger hana_kirana said...

teruk ngko ye jakjak, ko cakap aku kawen pun tak tentu lagik??? aku doakan ko kawen umor 45 tahun. hoh padan muka!

zakzak kawin umur 45 tahun (40x) <-- meh ramai2 baca 40 kali. mau malaikat aminkan. buekkkkkk

7:54 pm  
Blogger ChikaDior said...

lama tak baca blog ni.lama jugak tak baca komen zak zak kat blog sy...
uhuk..
bila nak kawen? ekekek

11:41 am  
Blogger mizzwanda said...

hehe kami tatau nak kasi komen apa..erk hang tu bila lagik mr johorian??ngeh ngeh22

7:19 pm  
Blogger Arni said...

Kasik cadar jer... for sure diaorang kena tukar cadar banyak kali beberapa bulan lepas kahwin... hahha.

Tak pun kasik gift certificate.. or barang2 kat Ikea yg comel2 tu.

1:24 am  
Anonymous dahlia said...

kasi je apa2...pengantin sure x kisah..sbb dia dpt adiah lagi besar iaitu lesen halal..ngeh ngeh...

11:00 am  
Blogger zakzak said...

dahlia:
oooohhhhh gitu rupanya hehehe
waa...notty notty dahlia hehe ;)
dahlia bila plak nak dapat lesen halal?:P

arni:
gift certificate?
bagus gak tuh.i'll get them for next time present.
btw,i don't think the husband would care too much about the cadar.heck, no cadar is still as good as ada cadar hehehe

mizzwanda:
takde komen?awat plak?
doc wan nak apa time hang naik pelamin nanti? i'm thinking of book.ok?

chika-chan:
bila nak kawen?
errr...tu la lama sangat le nak tunggu chika-chan. hehe :P

1:11 pm  
Anonymous cL said...

i may be late! tapi my boss salu kater, better late than nothing! iyer ker???

tak lama lagi cuti sekul, maka for sure lagi lagi lagi ramai yg akan menikah. part nak beli hadiah mmg sgt memeningkan. antara hadiah praktikal yg pernah aku kasi kat kwn2 aku termasuklah :-

1. set sudu/garpu.beli ler yg ada brand sket. jgn beli yg sedozen RM5 tu haa, kecik hati member tu kang. dr pengalaman aku, kwn yg aku bagi set sudu/garpu tu...suka sgt kat hadiah tu sampaikan ada yg siap tanya aku mana aku beli. dia nak tambah koleksi!!!
2. set cadar. arni...i agree with ur comment....hehehhee...depa mesti tukar cadar tiap minggu (paling koman laa. kalu tak pun, tiap hari...hahahhaaa...).
3. set jam tangan for bride & groom. sedondon gituu. yg ni melibatkan bajet yg agak besar
4. set baju/item utk baby. nih kes nak perli & kenakan kawan nih...
5. kuali...fuhhhsss....ader ke bagi kuali?? aku bet ramai yg bagi periuk, cerek letrik, iron etc etc. so, to me kuali adalah antara perkakasan dapur yg penting (sbb aku sendiri pun suka masak pakai kuali). lagipun kwn aku tu time bujang stay rumaah parent. lepas nikah depa nak move out. so seswai sgt la tuu....

etc etc....takkan nak list sumer??!!!

ok zakzak, kau menikah besok2 habaq mai ler kat aku. mana tau kut2 aku ble bagi hadiah spesel

8:34 am  
Blogger jogho said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2:46 pm  
Blogger jogho said...

hadiah tipikal aku utk kawan2 rapat aku kawin, Jam dinding. Carik yang cantik2 sikit. Pastu siap penas gantung kat ruang tamu. Budget besar gak la.

ex awek aku (sblm Nisa) kawen org lain dulu. Dia mintak hadiah ngan aku. Aku nak bagi hadiah













PELEMPANG kat derang laki bini. Aci dak?

2:47 pm  
Anonymous blessed said...

Just checking out blogs and thought I would stop and read yours since we have some of the same interests and ideas. Some of the ideas are a little much and some are right on. I am glad I stopped by just to say hi I hope you don't mind. Some people consider it spam ( I DON'T ) but if you don't want people to post why do they leave it open for the world to see. I have some great wedding information and articles available for free around 2000 savings ideas so stop on in if you want... I also have some of the most informative sites on yoga and baby gifts and baby showers. Hope you enjoy Thank you for your time.direction for handmade wedding favors

direction for handmade wedding favors

2:53 pm  
Anonymous Gift Ideas said...

As always, you have compiled a very interesting blog here. I think you would enjoy my funny gift ideas blog. You should check it out if you are interested in all things related to funny gift ideas

2:49 am  
Anonymous Anonymous said...

This is very interesting site... »

10:32 am  

Post a Comment

<< Home