Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Monday, August 08, 2005

Study Group

We the part-timers have set up amongst ourselves a study group. Basically we meet up and try to solve some advance math question.As we don't really have time for study, this is the most effective way. But what really happens is just the normal stuff. You know? Copy sana tiru sini hehehe

No lah, we discuss those question we can’t really solve and crack our head open in order to do that. Now, for your guys’ information, this study group basically consist of 5 people. Two Indonesian and the rest is Malaysian. Only one is part-timer and he is an Indonesian. The other Indonesian is an engineer working at Pasir Gudang, quite near to where I’m working at the moment. The other two work quite near to the university, but I digress…

Anyway, during the ‘discussion’ there’ll be some clash of language. Excerpt as per below:


Indo guy 1: yang ini bagaimana deh?

Me: oh, yang ini kena differentiate dulu, kembangkan and then lepas tuh buat partial fraction. Lepas tuh kita batalkan mana2 yang sama atas dengan bawah lepas tuh baru ikut Cauchy integral theorem.

Indo guy 1: ohh…gitu yah? Kita differentiate, jabarkan dulu, partial fraction emmmm…udah begitu kita coretkan yang mana sama gitu?

Me: (in a dumbfounded manner) err..ha’ah err..coretkan yang di atas dan di bawah…

Emm…frankly speaking the conversation would have been quite difficult for me due to different ‘term’, had I not always watch Indonesian tv. Dulu selalu sangat tengok ‘sinetron’ ( drama ) tv so I can guess what he was trying to say.

Btw, do you know that in Indonesian language, the usage of aku dan kamu is only used between lovers, antara cowok dan cewek? Kalau BM, perkataan aku dan kamu itu just the normal engkau, gua, lu etc. but in B Ind, apparently it’s the other way round.

So kalau gi Indonesia jangan cuba2 guna aku dan kamu. Guna saya atau gue (lagi rapat) dan awak. Selamat sikit.

There are other stuffs that we got to know too. Contohnya kalau orang2 Padang dan Sumatra tuh hantaran kahwinnya ikut education level anak gadis. Lagi tinggi anak dia belajar, lagi laaa tinggi hantarannya hehehehe.kat Malaysia ni macam orang Kedah, so I heard…
Good thing I prefer johorian ;)

15 Comments:

Blogger hana_kirana said...

tak lah. orang Borneo lagi mahal. sesetengah suku kaum tu, ikut bilangan tiang rumah. satu tiang = sekor kerbau.

2:23 pm  
Blogger zakzak said...

hana:
laa..ingatkan org kedah punya hantaran mahal.ada lagi yang mahal camtu?
satu rumah paling kurang 4 tiang kan?so 4 ekor kerbau...
err..kalau duk rumah panjang tu camne?
dan kalau dok rumah teres?

eh?! hana orang kedah kan?
hehehe ;P

7:26 pm  
Blogger hana_kirana said...

sekali lagi tak lah. Saya orang Borneo. I/c saya i/c Borneo.

:p

9:32 pm  
Blogger Ayah said...

waduh... kok begitu yach? Mendingan nga usah blajar-bljar dech... ngobrol-ngobrol aja

yg nak kena bagi kobau tu, suruh aja kawin dengan kobau tu...

8:24 am  
Blogger langsat said...

prefer johorian?ewah.. awek johor pekabor?dah dapat tekel lom?

2:49 pm  
Anonymous Anonymous said...

Microsoft Gets Blogging
The software giant's MSN launches a community blogging service covering fashion, technology, television, music, and sports.
Howdy, great blog, fun and informational.

I have a ceiling fan installation site/blog. It covers ceiling fan installation related stuff.

Come and see it when you get time.

3:55 pm  
Blogger jems said...

kalo orang kedah mahal, tak kawin ler saya ni. rasanya saya kawin dengan sempai jmc awak.

6:37 pm  
Anonymous shakikkin said...

ermph johorian mahal gak ape...
ade set hantaran serba duduk la,serba berdiri la..serba berlari laa... :p

7:50 pm  
Anonymous Anonymous said...

sapa "dia" tu cik zakzak,yg u selalu doa agar hati "dia" terbukak utk u tu....

betul tu hana,sesetengah kaum kat borneo memang letak harga macam tu.

hana_kirana orang sabah eh.satu negerilah kita.:D

~Nur~

7:59 pm  
Blogger zakzak said...

ayah:
waa...ni dah advanced B.Ind speaker dah nih. saya cuma tau maksud ngobrol jek.mendingan tuh nak kena check balik.
thanks for visiting :)

langsat:
as what i told you before

jem:
majideska?
sapa suami jem?kalu betul sempai jmc saya,saya mungkin kenal!?

shakikin:
weiii!!!don't frighten me okay!
menade serba berlari?
kena bagi kasut lari gak ke?
or ni jenis kawin lari?

nur:
itu rahsia.
hehehe
btw, awak punya hantaran berapa ekor kerbau? :P

10:32 am  
Anonymous cyberdad said...

waduh waduh.. nonton sinetron gitu.. hahaha..

i have this 'pelik' feeling whenever speaking to org indon. i tend to follow their lingo, style, etc.

takde pulak diorang terikut2 mcm kita, kan?

-menantu org johor- :)

2:03 pm  
Blogger jems said...

jmc 2nd batch..jasman..orang johor gak..kota tinggi.

5:01 pm  
Blogger zakzak said...

cyberdad:
ha'ah tu la pasal?
heran gak ek?
tapi kan, even why i was in japan, i tend to use japanese word dlm perbualan...
jati diri bm tu tak cukup ke?hmm...

jems:
majideska?
kenal jasman tuh hehehe kim salam ek?

6:07 pm  
Anonymous atn said...

yg paling sebak dada, when they say....*apa kamu butuh?* or *jgn tegang pak!*

aiseh, kelu lidah tak tau jawab

6:47 am  
Anonymous Anonymous said...

That's a great story. Waiting for more. nj manufacturer car insurance do it yourself heating systems philips dvd car player tvs flowers Stationery fine line wedding catalogue Locking storage wall hung cabinet kia dealer tempe az my fioricet buy codeine firoicet Wellbutrin medical journal Hardcore tied up thumbs Free cash bonus from bingo sites Bookcase kids Fastin diet pill weight loss

10:53 am  

Post a Comment

<< Home