Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Friday, May 27, 2005

Frozen meat in Darul Yaban

Some of you might know that I had my undergrad study at Japan. My university is situated at Hokkaido Island, the northern island of Japan.

Being a northern island at a cold climate country is no kidding matter. Sejuk woo time winter. The coldest temperature that I experienced was around -12degree Celcius. There are even places where the temperature was around -23.

Banyak kenangan kat jepun tuh…

Satu kenangan yang paling tak boleh lupa ialah pasal cara kreatif nak simpan daging ayam. You see, being a northern island in winter is no fun unless you know how to make the best out of the harsh condition there. In winter, other than the freezing temperature, you go to face the snow. Man, it was harsh yet enjoyable. One day outside it’s still gloom with all the barren trees and all, but the next day, lo and behold!

White snow! As white, fluffy and pure as you can imagine.

Being an island gives Hokkaido a very peculiar and special kind of snow. It’s called powder snow, because the snow’s structure is very fine. Whenever I went for snowboarding, the ride is soo smooth and very engaging to say the least.

Okaylah, back to daging ayam story.

Ada sorang kohai (=junior) Malaysian nih. 1st year memang dok kat ryo (=hostel ). So time winter dia malas nak gi ulang alik ke kedai makanan halal nak beli daging ayam. Dia beli la 4 ketul sekali gus, tahan sebulan dia kata. Masaalahnya fridge kat bilik dia cuma boleh sumbat 2 ketul je dalam fridge tuh. 2 ketul lagi camane?

So being a smart guy that he is (sarcastically) he came up with a brilliant idea.

Apa kata taruk je dalam timbunan salji kat luar? His reasoning was, even outside temperature is lower than the frige, so dia korek dua lubang, dan kambuskan daging ayam tu, content that he has solved his problem.Tak pasti pulak dia ada tinggalkan tanda...

Simple yet brilliant solution don’t you think? Use the nature to help us. Bakpe susah2 masuk dalam fridge? I was quite impressed with the guy.

Tapi tu lah, ada je yang tak kena.

The thing was he forgot where he put those frozen meat. Dia carik le the whole area poking into the snow searching for his frozen meat.Carik high and low ler. I bet it was quite a sight. Last2 dia give up.(penat aku cucuk2 tak jumpa :he said)

Sampai habis winter tak jumpa daging ayam dia. Now that I think of it , maybe somebody else yang terjumpa dan took it already. (there aren’t any stray dog at Hokkaido)
Hahahaha! I had a laugh whenever I think of this incident.

So to pedum (if he ever read this), lenkali jangan lupa mana ko letak daging ayam tuh! :P

I'll post something more about winter next time, pasal snowboarding kot?

Have a nice and barkah day.

Honjya.

15 Comments:

Blogger hana_kirana said...

lenkali letak, "tiada ayam ditanam di sini" or "ayam ini bukan pedum yang tanam".

heheh

2:32 pm  
Anonymous mat jan said...

agaknya ada pencari harta karun yang korek-korek dan jumpa "ayam karun" tu. dan claim itu mummified chicken dari tahun 800 B.C.

zaman firaun dulu, binatang pun diorang mummy-kan. link: http://news.nationalgeographic.com/news/2004/09/0915_040915_petmummies.html

11:43 pm  
Anonymous dahlia said...

zakzak,

aku dah link blog ni kat blog aku..u dont mind, do you?

12:21 pm  
Blogger mizzwanda said...

hahah wah2..bernas btoi idea tuh..a but then kena igt la kan hhehe.aiseh byk nya termiss ur entry nih..eh hepy belated bufday na..heh camno den leh lupa..wah can i link u up too since dah ramai link hangnya zakzak.waiting for ur permission hehe!cherio

10:27 pm  
Anonymous Anonymous said...

har har har...macamana pedum boleh lupa nak taruk batu nesan kat tempat dia "simpan" ayam tu...ha ha haa..

-whg4611-

2:14 pm  
Anonymous zakzak said...

hana:
emm...cam tuh lagi le orang berminat nak tau?tapi kalu tulis dlm BM okay kot?

mat jan:
waa...nampaknya lenkali aku nak kena letak link ilmiah skit le.sifu dah tunjuk cara, takkan aku tak ikut?salute sifu-jan :)

dahlia:
err... err... er....
dahlia punya pasal boleh la kot?hehe

mizzwanda:
right here waiting for u
hehe waiting for your moktan ler
boleh2,douzo, sila2lah.

whg4611:
dia lupa nak sembahyang mayat kot?
talkin pun tak baca...tu buat terlupa tak? hahaha :)

9:49 am  
Anonymous dahlia said...

hihi..toche2...

10:19 am  
Blogger sue said...

Eppy belated bezday...

or shud I say..

eppy 'old'day...oldman!

hehehehhe

11:40 am  
Anonymous zakzak said...

dahlia:
no hal hehe :)

sue:
i'm not that old yet okay!
hahaha.
thanx for visiting my pondok buruk.

1:23 pm  
Anonymous Kak Melah said...

baru aku tahu pakcik ni dah ada blog (dan dah berkurun ada blog rupanya...cheh!)... weii, happy belated birthday, boleh percaya ke baru 28?

kesian ayam yang tak bersalah tu, didiskriminasi sebegitu rupa..lenkali letak bawah katil je

ooo kau duduk kat jepang ehh duluk..."aishiteru" dalam bahasa jepang apa ehh? boleh tolong bisikkan makna-nya kat telinga aku tak?...kah kah kah

1:06 pm  
Blogger nur said...

salam.. happy belated birthday... may Allah bless you.. and decree u the best..

8:43 am  
Blogger nur said...

This comment has been removed by a blog administrator.

8:44 am  
Anonymous zakzak said...

sis melah:
(letak sis molek skit hehe)
terima kasih atas ucapan.u sorang je la yang cakap 'baru 28'. yang lain 'dah 28?'.
I guess, orang yang tua dari kita je yang cakap camtuh hehehe :p

nur:
arigatou gozaimas for the wish.
all the best for your offshore 'adventure' :)

1:16 pm  
Anonymous zakzak said...

sis melah:
lupa plak, nak cakap kat telinga?hahaha
boleh2 meh bagi no phone.pas tuh beli ubat earwax banyak2 nanti you tak dengar plak?!

1:17 pm  
Anonymous Anonymous said...

What a great site Mesotherapy review water filters Pechanga casino san diego Cpu specification currency trading saab dealer Nude cruises photos Sacramento area tennis association bed mattress somma water bed

1:01 am  

Post a Comment

<< Home