Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Thursday, June 02, 2005

answer the question please

sesi interview yang baru je aku handle.

Q: so tell me about yourself
A: my name is ****. I am the eldest daughter in a family of 5 siblings. I am schooled at Sek. Rendah ****. After that, I go to Sek. Men. ****. After my SPM, I joined *** where I studied *****. I did my industrial training at *****.bla bla bla
I have a cat name buyung and I love her very much.


Q: (dlm hati, hah? tu jek?you are not ASWERING MY QUESTION!)

I know the answer given by the candidate was gramatically wrong. I just wrote as per what I heard. But the main point is she did not answer my question.
Apa kejadahnya ko cakap pasal kucing nko! apa kena mengena kucing nko dengan kerja yang ko nak buat. Oh mai god. please le...

tips untuk sesapa yang nak gi interview.

erk, nak gi meeting jap, satgi saya update.

ok, sorry for the delay.Bz banyak kat sini.
(ada masa nak updet plak tuh?!)

tips utk sesapa yang nak gi interview.

bila saya tanya 'tell me about yourself' what I want to hear from you is your charachteristics that will make you the perfect candicate for the post. Positive aspect of yourself, and if there is negative ones, how would you overcome that in order to be a better person and better staff.
So kalau cerita saya ni anak sulung dari 5 adik beradik, don't just stop at there, tell the interviewer that by being the eldest means you are no stranger to responsibility and you are able to lead people. Tell them more about being independent type of person by telling them what you did when you were in high school or in Uni.
Jangan pulak cerita saya ada kucing parsi bulu merah jambu. Of course that would be interesting stuff la kan, pink tuh! Tapi mana ada kena mengena dengan kerja yang nak dibuat?

Nothing.

For the record, cerita pasal kucing tu memang saya buat2 je hehehe just to spice up thing.
Tapi still, they don't really answer my question.

Banyak tip2 nak menghadiri interview, kat internet ni melambak. So be prepared.

oh yes, another thing. Be keen, attentive, semangat during the interview, jangan buat tak semangat. That would be a no no thing to do.

All the best to you guys yang nak cari kerja :)

honjya.

p/s: my favourite question:
Macamana awak nak convince saya supaya ambik awak jadi assistant saya? (depend on the candicate, convince tukar jadi pikat :P hehehe )

21 Comments:

Blogger atenah said...

amboi mentang2 le dia ada power....tak ada belas kasihan langsung. (actually ni bukan apa, akak balik nanti pun jenuh le jugak nak kena gi interview2 ni, teruk le aku)

12:49 am  
Blogger E said...

zakzak aku pernah dapat jawapan lagi best dr tu tapi soklannya apa u nak buat dalam masa 5 thn?

1. candidate pertama : KAWIN
2. Candidate kedua : Bukak kopitiam
3. Candidate ketiga : KURUSKAN badan.

Ada lagila yg aku tak ingat. mmg penat interview org nie

8:52 am  
Blogger zakzak said...

kat tenah:
eh ada la...tak de bagi soalan2 mengancam .Just standard stuff je hehe :P

E:
the first candidate memang lawak gila hahaha. but i guess that her top priority kan?

9:47 am  
Blogger sue said...

hehehe...and people still wonder why they don't have a job.

pelik kan?

4:16 pm  
Blogger E said...

zakzak

aku teringat my ex officemate dia bgtau masa interview ngan one of the CEO, dia cakap kerja kat company nie mcm rancangan Survivor.

Lepas tu this CEO tanya u tau kan rancangan Survivor nie?

My very smart friend answered " OF COURSE. Itu rancangan gusti kat TV kan Sir? "

Interestingly she get hired on the spot.

4:27 pm  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum....

mengapakah selama ini tidak pernah ku tahu,cik zakzak ada blog!
dah setengah tahun pulak tu.apa yg pasti,saya ada satu lagi tempat baru utk dituju!

~Nur~

7:21 pm  
Blogger sempoii said...

First time mai sini. Thx for visiting my blog. :)

Teringat masa interview dulu, the interviewer (my x-boss) buat sessi interview tu macam nak gaduh pun ada. Sounds macam perlekeh² kan org pompuan and what i did was smash-smash-smash segala bola tanggong ker..bola leret ker yg dia bagi. Mmg pikir takde harapan la nak dapat keje tu, last² dapat plak. Rupanya dia nak ngk boleh ker kita jawap dalam stress. Ada ka patut!

8:10 pm  
Blogger dinna g said...

hey, long time no hear. thanks for having job interview tips kat your blog. sgt berguna utk org2 yg bakal nak carik keje like me =P. btw, you'd think that soalan2 macam tu is common sense laa kan.. but common sense is not so common.. lol.. anyway, nice to hear that you have a blog now.. i can stop by once in a while ;)

10:46 pm  
Blogger milosedap said...

hrmm...die pun ade gak tempat membebel die. ekeke.

12:50 pm  
Blogger zakzak said...

E:
memang ada rancangan gusti tema dia survivor.kawan u tu mesti minah gusti.
wallau weih hehehe

nur:
ni nur mana plak nih?
takkan siti NURhaliza kot?hahaha
ke nursingka? apapun have a nice day and thanks for coming over :)

dinna:
well,employer's common sense sometimes a bit skewed hehe.
come to think of it,each and every employer looks for different aspect.so the best thing to do is to be prepared, and be the best you can.
all the best for you final.

milosedap:
ni bukan tempat membebel! ni tempat nak berlatih menulis hehehe.
bila nak updet?

1:55 pm  
Blogger zakzak said...

sempoi:
thanx for visiting here too :)
i think the most important thing other than be prepared is be cool.jangan gelabah tak tentu arah.kena tarik nafas panjang2 kalu nak jawab.dari jawab tak tentu arah, baik amik masa dan jawab betul2.

1:57 pm  
Blogger ChikaDior said...

ahaha... mungkin dia rasa itu yg penting ttg diri dia.Mungkin kita tak tau kusing parsi tu adalah segala-galanya bg dia and will effect kerja dia. We neva know.. kan?

anyway...ha ah matrix kat Tangkak. Tangkak al-tandusi tuh.. =)

3:22 pm  
Blogger mizzwanda said...

hahah kita igt btoi2 dia jawab pasai kucin tuh hehe!separuh gelak dah!ohoo dah interview org lah yer!hehe!wokes kena be prepared ah kalau nak di interview oleh hang kan zahar san hehe!

wokes slamat menginterview org

9:29 pm  
Blogger milosedap said...

udah update. sila sila.

11:58 pm  
Anonymous dahlia said...

zakzak..

boleh x kita nilai cara org jawab tu dari 2 view?

1) if dia jawab as per u wrote, maknanya dia mmg kurus bendul..x dpt tangkap maksud tersirat question tu unless u ty 'can u give me some justifications why i need to hire u'

2) if dia jawab seperti mana yg u nk, mungkin dia nih mmg terer bercakap..mmg terer jual minyak..hati2 haha..

tp kan, dari apa yg aku lihat mostly manager mmg suka amik org yg pandai bercakap compared to org yg kurang sket skill berckp dia. tp harus di igt, org yg hy pandai pandai bercakap x semestinya pandai buat kije..tp pandai amik kesempatan atas org lain.

dr itu, we need to judge ppl from every single aspect. jgn sbb satu perkara kita da buat kesimpulan..

itu pendapat aku sj...just nk twist pada satu arah lain plaks..hihi

11:18 am  
Blogger zakzak said...

chika-chan;
tapi masaalahnya camne nak kaitkan kucing parsi pink tuh ngan keja?bukannya tempat saya ni kedai jual kucing....
btw,tangkak tu bukan tangkak al-tundusi,tapi tangkak al-tekstili hahaha :P

mizzwanda:
instead i plak tgh berdebar nak diinterview oleh pak hang...
hahaha

milosedap:
tengok dah.kesian comp lama deh.

dahlia:
well, you have a point there.but if you see it from my point of view then you will understand.At most, we can only spend 1 hour or even less than that to get to know our future staff for i don't know at least 2 or 3 years.If he/she doesn't really express him/herself,then how do you suppose i'm goint to know which is good or bad?
tapi tu lah, i tak tengok kat cara cakap je.benda2 lain tgk gak.macam my own gut feeling.chemistry org kata tuh hehehe.
other interview have their own criteria,tapi utk saya chemistry dan confidence.
One thing remains solid.you got to be prepared.

side note:my assistant skang nih masa i'view memang first impression tak bagus.apa taknya,pakai cincin kat ibu jari.She's a punk for god sake!
tapi i still vote for her coz she have that x factor.at the end,saya gak yang untung.she can really work.
:)

9:06 pm  
Anonymous Anonymous said...

datang lagi ni.heheheheheh Nur tu Nur singka ler cik zak zak!

insya Allah saya smpi johor saya contact.bila masa dan ketika tu jer tak tahu.hehehehehehhe


~Nur~

4:13 am  
Blogger hana_kirana said...

ahah... sebab tu i tak nak keje. hehe.... eayyy.... kesian la kat dia... dia tu inesen orangnye, like me.... ehem...

pasal soalan terakhir u tu, kalau u my interviewer, senang jer jawapannya.. i jawab, "Oh, saya kenal sangat dengan Len tu! Saya boleh usahakan supaya Encik boleh berbaik-baik dengan keluarga Len. Yelah, bagi memudahkan keadaan..."

Relevan tak? ;)

3:20 pm  
Blogger zakzak said...

hana:
wuhuuu!!!! yes yes yes
hahahaha ;)

6:55 pm  
Anonymous kikin said...

ermph sound interesting..
tp tak kurg juge yg suke "goreng" interviewer kan..ekekke

11:23 pm  
Blogger zakzak said...

kikin:
the interviewer can always tell somehow you know....
lagi2 yang ada six sense hehehe :P

10:44 am  

Post a Comment

<< Home