Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Wednesday, June 22, 2005

apa yang hang dengaq?

世界中の中あなたを探している。

どこに居るのですか?

I’ve been wondering la kan…sesapa yang minat tengok cerita jepun kat TV ataupun VCD tu, assuming that you don’t really know Japanese, what is the most striking word that you could catch? i.e. how do you know what you are hearing is in Japanese and not in Korean or in Cantonese? Is it the intonation? Or the words or just plain gut feeling?ke tengok kimura takuya dah tau japanese, tengok andy lau tau dah cantonese/mandarin, tgk choi min su tau dah korean?

Dulu masa mula2 belajar bahasa Jepun, saya paling tak bagus dalam kelas hearing. Where you must sit and hear conversation between two people discussing everything under the sun, well not really la kan? First lesson involves just simple ohayo gozaimasu, konnichiwa, kombanwa, o namae wa nandeska? Anata wa kirei des ne..anata ga suki des :P and so on…

Skang ni dah okay dah, because I’ve been to Japan and lived there. Still I don’t really like hearing class.

Dulu tv Singapore ada siarkan rancangan berita dan drama bahasa jepun. What my father catches was just …shita,…shita…where in fact it was owarimashita or sumimashita or kakarimashita.

Interesting to note how human catches word etc.

What makes you know you are watching Japanese drama?

honjya

20 Comments:

Blogger sue said...

am i SO free today?
hehehe...tgh musim malas nk layan keje..

I LOVE Japanese & Korean Movies.
I don't like watching them kat TV, I prefer beli cd's.

Nak diff senang jek;

1. Of course lenggok bahasa
-->kena ader experience tgk banyak cerita..hheheh

2. Pelakon
Yang nie mmg obvious giler.like u mentioned in ur entry

3.Klu beli cd..Japan murah sikit coz 8 cd jek...hehehe...Korean dlm 20-30cd...masak gak lah nk beli..heheheh..

Takuya Kimura adalah cinta pertama saya...hahaha

1:25 pm  
Blogger skipper37 said...

wahh.. ada blog sendiri rupanya..

6:26 pm  
Anonymous berry bear said...

citer doraemon sy tengok lah....

12:58 am  
Blogger zakzak said...

sue-chan:
waaa...another kimutaku fan huh?
dulu saya selalu gak tengok japanese cd's tp sejak bz keja nih, rasa cam penat plak nak tengok 8 cd straight hehehe.
boleh pinjam nanti kot your selection? :P

norzu-san:
baru2 nak cuba jek,hehehe.
yoroshiku onegaiitashimasu

bear:
tottemo daisuki doraemon lalalala
hehehe :)

10:10 am  
Blogger atenah said...

kat sini ramai kawan japanese, korean, chinese so dah boleh membezakan not just from their language but also from their dressing and their body language. siap boleh bezakan yg mana from mainland china and yg mana from HK or Taiwan. dedolu suka tengok Sumo.....tapi Konishiki tak suka

11:44 am  
Blogger E said...

bezakan dr pelakon dia, ngan lenggok bahse dia. lagipun mmg giler citer jepun ngan korea nie. tgh pk nak ambik japanese language punya kelas in near future.

1:10 pm  
Blogger milosedap said...

haiya..balik mesia nanti kena beli cd nak tengok dorama ka....huuhuhuhu.

1:07 am  
Anonymous dahlia said...

cter jepun suka angguk2 kepala..
dulu suka tgk cter jepun but now da tukar selera pada cter korea..

tp yg menarik di hati saya sj saya akan tengok.. hi2..

9:17 am  
Blogger Mokhzani said...

Aku dulu suka gak nengok citer jepun klasik Jepun kot2 la dorang ada buat lawan2 ala Samurai ke ninja ke...tapi sekarang ni takde dah wat cam tu lagi sebab dah tau...hampehh....

12:13 pm  
Anonymous dahlia said...

visit my blog. already updated..

12:00 pm  
Anonymous dahlia said...

zakzak,

x bawak kamera so x la gambo rusa...

10:42 am  
Blogger ChikaDior said...

hurmm..very interesting post. wut makes me know i am watching japanese drama?
Tgk actor,actress... then bahser. Although i do not know japanese, korean or cantonese... but still i can diffrentiate them. The sounds, intonation were clearly different kan...

11:19 am  
Blogger sue said...

nk pinjam?
boleh2, x jdk masalah.
tp ur japanese cd's semua mesti xder subtitle kan? camner i nk paham?

5:46 pm  
Blogger Orang Kita said...

Yo zakzak...sorry lamo den tak menulih nih...:D busy ngan kerja la. anyway, apa kabor orang japang? :D

10:06 pm  
Blogger zakzak said...

atenah:
wooo...suka tengok sumo ke?hahaha well, i thing i like about sumo is that the ritual after winning.cara dia terima hadiah tuh kinda cool.

E:
nak amik japanese class?bagus2 hehe :)
can practice with me.FOC! :D

milosedap:
tak payah beli cd pun takpe,ntv7 kekadang ada siar jugak.tapi dah dialihbahasa to mandarin le hehehe.
one way to keep you japanese skill intact is to watch japanese vcd.at least that is one way that i do.

dahlia:
wooo dah tgk korean plak dah?me too!tapi tak beli vcd la.mahai betul one set :o

mokhzani:
ha'ah skang ni cerita jepun yang samurai/ninja kurang tunjuk kat m'sia kan?hmmm...takpe2 satgi kita buat samurai malaysia featuring you! :D

chika-chan:
well, i guess banyak menonton luas pengetahuan hahaha :)

sue-chan:
boleh pinjam ke? thanx hehehe.
mine ada yang bm subtitles ada yang chinese.tapi kalau tak paham tak pe,i'll be beside you terangkan all the meaning...
hehehe :P

orang kita:
wah!this is a nice suprise.
lama tak dengar cerita?so everything turns out well i hope?
all the best dude :)

12:45 pm  
Anonymous Anonymous said...

Good design!
[url=http://nthfdugf.com/kpcb/dnpe.html]My homepage[/url] | [url=http://wxjorpyq.com/jsqd/ltza.html]Cool site[/url]

8:09 am  
Anonymous Anonymous said...

Good design!
My homepage | Please visit

8:09 am  
Anonymous Anonymous said...

Nice site!
http://nthfdugf.com/kpcb/dnpe.html | http://gmbdjzmd.com/wioh/kpsk.html

8:09 am  
Anonymous Anonymous said...

Very nice site! cheap car insurance for young drivers http://www.lifeinsurance0.info/best-rates-on-auto-insurance.html Delphi webcam interface http://www.direct-line-home-insurance.info/Antiqueautoinsurance.html transexual 2005 hummer sut Bontril sunday delivery sc rules when vehicle insurance cancelled Can you overdose on adderall How to open car insurance business Residential awning installation companies georgetown tooth whitening custom area rugs king city j.c taylor antique auto insurance refinance loan blocker ms popup pulsar air dryer automobile insurance glossary

12:50 am  
Anonymous Anonymous said...

Where did you find it? Interesting read here

12:40 am  

Post a Comment

<< Home