Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Saturday, January 07, 2006

Butterfly story

Instead of taking advance heat transfer, I opted for Elasticity.
One of the reasons is because the lecturer, Dr. Hishamuddin Alham,
the one who came out with the butterfly story. as per below.
insyaallah, mari kita ambil iktibar mana yang boleh.




Kisah ini sering saya sebut dalam ceramah-ceramah yang
saya sampaikan mahupun dalam kelas semasa kuliah
Kejuruteraan Mekanikal yang saya ajar.


Ia mengisahkan seorang saintis yang asyik memerhatikan
kepompong. Dia dapati si anak kupu-kupu bergelut untuk
keluar dari kepompong. Atas sebab kesian, saintis
tersebut memotong bucu kepompong untuk mengeluarkan si
anak kupu-kupu itu tadi.


Anak kupu-kupu itu merangkak-rangkak. Kepaknya kecut
dan badannya agak kecil. Saintis itu menunggu dengan
harapan badannya akan membesar dan kepaknya akan
mengembang. Sangkaannya meleset sekali kerana
kupu-kupu itu cacat seumur hidup dan tidak dapat
terbang.


Apa yang saintis itu tidak tahu, pergelutan itu suatu
perencanaan Allah swt agar cecair dalam badannya
mengalir keseluruh kepak, mengembangkan kepak tersebut
dan memperkukuhkan binaannya.


Dalam hidup kita begitu juga - kekadang - pergelutan,
perjuangan dan usaha gigih diperlukan agar kita
berjaya dan kuat dalam menjalani hidup ini. Kalau
Allah membiarkan hidup kita ini tanpa dugaan, cubaan
dan pergelutan - kita akan gagal dalam kehidupan kita
ini.


"Sometimes struggles are exactly what we need in our
life. If Allah allowed us to go through life without
obstacles, it would cripple us. We would not be as
strong as we could have been.

And... we would never fly."

Wassalam

Dr Hishamuddin Alham


Moga tahun ini menjadikan kita semua lebih kuat dan lebih tabah, physically and mentally as well.

20 Comments:

Anonymous Anonymous said...

InsyaALLAH.
Zahran-san. Moga tahun ini kita sama-sama kuat dan tabah.

langsat

2:13 pm  
Blogger ~Tis§ot~ said...

zakzak..
well said frm dr hishamuddin there. a good post.

gambatte ne. and don't forget to keep striving for yr success; keep up the pace. all d best.

8:11 am  
Blogger kikin said...

suke entri nih :)
Allah lebih mengetahui ape yg terbaik utk hambaNya..

10:58 am  
Blogger hana_kirana said...

beautiful story. and i love butterflies so much!

12:43 pm  
Blogger ha said...

hai zakzak..best la entry nie..walaupon ha bukan seorang sasterawan tapi ha suka baca hasil tulisan nie..nice story...simple but meaningfull...

12:16 am  
Anonymous cyberdad said...

beautiful!

good luck, brader. :)

8:05 am  
Blogger Alex Lacey said...

thanks for visiting my blog...buleh tambah ilmu lagi pasal nihon-go nanti hehehehe...entry ni memang bagus...
errr...zakzak san ni lecturer ke?

4:19 pm  
Blogger ~Tis§ot~ said...

zakzak... where did u learn nihongo? i wish i could further my knowledge in that lang. it's been a LONNNGGG time! :) i studied it during my secondary.

9:21 am  
Blogger Arena said...

Zakzak,

Thanks for sharing this. All the best with your studies..

11:24 am  
Blogger ~ahni~ said...

zak2, cerita yang berinspirasi seperti ini memang menaikkan semangat saya, thanks

ceritalah lagi

11:04 pm  
Blogger kusyi said...

your future is in your hand. anybody else just can see. may Allah be with u bro

6:49 pm  
Anonymous Anonymous said...

baru dapat baca citer ni in full version. (maybe dah pernah baca dulu, tapi lupa) =).. slalunya org just amik kata-kata perenggan akhir sekali tu je letak kat blog diorang.

apapun, all the best ya. moga dipermudahkan segala urusan. =)

\zuril\

1:23 am  
Anonymous Alang said...

wahhhhh....sudah mau jadik student balik ke? selamat berjaya! farid.

12:41 pm  
Blogger atenah said...

apdet! apdet!
dah jumpa sugar mummy?

Mwa HA HA HA HA

8:08 pm  
Blogger ezrynn said...

hi...just passing thru..got here from arena's...best gak baca ur blog...okeh...nk pi sambung baca lagi ni...

8:25 pm  
Blogger shah said...

cerita yang menarik..:)tq berkongsi.

10:12 pm  
Blogger darrelmartinez9514 said...

I read over your blog, and i found it inquisitive, you may find My Blog interesting. So please Click Here To Read My Blog

http://pennystockinvestment.blogspot.com

6:05 am  
Blogger ChikaDior said...

insyaallah...

nak jadi kempompong la

1:29 am  
Anonymous Anonymous said...

Enjoyed a lot!
»

10:01 pm  
Anonymous Anonymous said...

Best regards from NY! live poker Montana small business health insurance Voice over ip pda swimsuits Moving truck companies http www.topmovingcompanies.com jeep air suspension porn Black license plate frames http://www.cheapxanax4.info Mature blacks005 payment online Homeowner insurance online quotes Air bed sofa

3:12 pm  

Post a Comment

<< Home