Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Thursday, June 16, 2005

Alarm alaf baru

Sape ada masaalah bangun pagi?
Atau boleh bangun tapi susah nak bangkit?

Untuk masaalah kedua tuh biasanya disebabkan oleh low blood pressure. I know, I am having the same problem. Lagi2 masa kat jepun dulu, especially time winter. Oh my good the futon has never been soo warm in my entire life hehehe.

Tapi untuk masaalah pertama, other than usual alarm clock what do you do/use to get up on time?

Ada yang gunakan self-body alarm. Contohnya baca al-fatihah etc and then cakap ke diri sendiri: ‘ aku nak bangun pukul 6 pagi’. Insyaallah bangun le pukul 6 pagi.


Tapi camne nak buat kalau tak boleh jalan gak cara2 diatas? Kenot gou bak kata my kelate friend.

Ever heard of nanotechnology? Basically it’s the technology where all the machines are built in nano yardstick. Nano is the SI term for 10-9m = 0.000000001m. In layman term, it very very small. Wikipedia defines nanotechnology as

[Nanotechnology comprises technological developments on the nanometer scale, usually 0.1 to 100 nm. (One nanometer equals one thousandth of a micrometer or one millionth of a millimeter.) The term has sometimes been applied to microscopic technology.]

What if we can construct a machine, a nanomachine that could act as an alarm clock?
We place this nano clock in your body(!) so that at designated time it will proceed to kacau you until you are awake. The best place I think would be in your ears.

Yes you heard/read me right. Dalam lubang telinga tuh.

Say you set this nano clock at 6 a.m, so come the time this nano clock will either ring ( I doubt this can be done though), or it will grow some kind of tentacle and start rubbing the inner part of you ear. I bet you will not be able to sleep once the nano alarm kick off.

I know for sure guys… I had the experience.

Dua tiga malam yang lepas, adalah makhluk allah ni yang cukup baik hati masuk dalam telinga aku dan start berguling2 dalam tuh. Tickling sensation won’t give justice to what I experienced. I just woke wide open and start korek telinga furiously. Mind you, it was soo effective that I had no time to feel ngantuk lagi dah. From sleep to full conciousness. Very effective.

I think it was a stray ant looking for some treasure, but the ant got into wrong cave…:P

And don’t worry, I think I already had that ant out of my ear.

I think.

Hehehe.

Mite and gear


(image: Courtesy Sandia National Laboratories, SUMMiTTM Technologies, www.mems.sandia.gov)

The above image shows a tiny miny mite and some nanoscale gear.
Cool huh? :)

Honjya

14 Comments:

Blogger adledash said...

isk..isk..isk...mcm tak fhm sgt la post ni...semut masuk tlinga dan bertindak sbg nanotechnology?? ngeh ngeh ngeh...

4:34 pm  
Blogger E said...

yer lah aku pun kurang faham la

11:19 pm  
Blogger langsat said...

kenot go lah.

mau tanya, semut tuh dapat carik jalan keluar ke lepas tuh?

u know what, masa matrik dulu my friend masuk jugak serangga dalam tinger dia. serangga tuh bergerak, sakitnya tak hingat. Nangis abis.
Me pun dah phobia sampai sekarang, tido mesti kena tutup tinger(Selimut kan telingaku dulu). Kekeke. Terbawak-bawak sampai sekarang.

6:02 am  
Blogger zakzak said...

adledash:
hehehe,cam tu lah kiranya.macam vision saya plak dah.nak buat alarm saiz nano!haha

E:
what i meant was,semut yang masuk telinga i tu dia berjaya bangunkan saya on the spot.so kalau ada nanoclock that will tickles your inner ear...effect dia kan sama?bangun on the spot gak kan?hehehe

langsat:
waaa...kita serupa la...telinga kita ni banyak sangat ke khazanah?hahaha :D

8:22 am  
Anonymous bear said...

tickles? biar betoi? there was one time one little bug went into my tingerr... OMG! I almost fainted due to the excruciating pain!!! fuhh!

11:51 am  
Blogger ChikaDior said...

bagun tido = masalah besar. (PALING)

Alarm = I hate alarm. (SANGAT BENCI)

juz let me woke myself up freely.. ekekeke....

10:11 pm  
Blogger zakzak said...

bear:
errr...now that i think of it,it was more than a tickling sensation,more like pounding sensation.tapi effective wooo hahaha

chika-chan:
at least kalau nak beli present tau le apa yang tak boleh dibeli hehehe :P

12:29 pm  
Blogger mizzwanda said...

haha!tu dia ehh zahar san..sure ada sumtin dlm tinga hang kan tats y semut tu msk situ..jeng2!ckp pasai susah mau bgn tidoq nih..den pun malaih nak bgn.tapi hve too!dush!..ada ka org pakai nano tu ah?kat jepun ka?kureng arif sket

8:52 pm  
Blogger hana_kirana said...

honjya tu apa maksud dia?

4:48 pm  
Blogger zakzak said...

wanda-chan:
itu semut tak belajar punya!nothing in my telinga lar...bersih apa?!tiap2 hari saya bersihkan...
betul!
kenapa tak percaya?
nak bersihkan ke?hehehe
nanomachine tuh takdak (lagi) but who knows?in future maybe?

hana-chan:
well honjya tu slang daripada singkatan sorejya, singkatan dari sore dewa,
yang bermaksud, till then

so there you go.

till then=honjya

:)

8:30 pm  
Anonymous Anonymous said...

zakzak, canggih idea nih..
just wonder how ppl choose to see at one small thing/problem creatively..

btw, maybe the ant yang sesat tu nampak shine like gold kat tinga tu kot?

-cyberdad-

4:54 pm  
Anonymous Anonymous said...

What a great site » » »

5:28 pm  
Anonymous Anonymous said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » »

6:55 am  
Anonymous Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » »

10:27 am  

Post a Comment

<< Home