Mirai no tame gambarimasu

baru je keja, tapi masih kena belajar.

My Photo
Name:
Location: Birm, United Kingdom

Nak masuk winter kembali. main snowboard best gak ni.

Sunday, September 03, 2006

rongga yang berlubang

Malam tadi dengar satu ceramah pasal Ramadhan al Mubarak yang akan mendatang nih.
( less than a month my dear friends)

ada satu point yang menarik. kat bawah ni scenario dia:

kau dan kawan kau terperangkap dalam trafik jem yang teruk. Waktu berbuka dah nak dekat. tapi dlm kereta apa makanan dan minuman pun takde.

A: camni ni B? dah nak buka dah ni, apa pun takde?
B: mana aku tau, tu la ko, aku nak beli tadi ko taknak.
A: ye laa...aku nak beli kat Bazar UTM, lagi banyak pilihan (read :awek)
B: yeah right....

waktu makin hampir ke waktu berbuka puasa.

A: eh...camni nih?
B: err...apa kata kita bukak puasa dengan memasukkan sesuatu ke dalam rongga yang berlubang?
A: huh? excuse me?
B: korek hidung la bai...
A: waa...simple yet brilliant.

(suara azan dari radio)
Allahu akbar Allahu Akbar...
maka terjadilah episod dua sahabat yang mengorek hidung untuk membuka puasa mereka.

saudara dan saudari,
waktu berpuasa adalah dari masuknya waktu subuh hingga ke masuknya waktu maghrib.
kalau dah masuk waktu berbuka, tak perlu korek hidung or anything else semata2 mahu membuka puasa.
Tak perlu kerana kita bukan lagi didalam waktu berpuasa.
Yang sunnahnya kita segerakan makan, takde makanan tak payahla sampai ke tahap sebagaimana diatas.

itu apa yang saya dapat dari ceramah malam tadi.
terkena sungguh batang hidung saya hahahahaha.

---------------------------------------------------------

Continuation of 3 ways to make people like you:

1. Become genuinely interested in other people
2. Smile
3. Remember that a person's name is to that person the sweetest and most important sound in any language.

I'll give some example later on.

Honjya.

14 Comments:

Anonymous tasya said...

uik!! cepatnya update hehe

"Tak perlu kerana kita bukan lagi didalam waktu berpuasa"

hmm...pastu nak korek hidung biler??? hehe...saya faham maksud zakzak...tapi ayat ni cam confuse sket...erkkk ye ke???

erkkk ..erkkkk... macam nak cakap lagi laa...erkkk...erkkk....ok laa..better save the best for last hehehe...nanti tiba masanya peminat zakzak akan tahu juga...OK...SO STAY TUNED!!

7:10 pm  
Blogger nyonya glenmarie said...

tasya, hang ni ka peminat no.1 zakzak? hehehe.. eh tasya u dont blog ke? nak gak i baca :)

zz: lepas buat masters nak sambung phd kat mana? jelesnya kat orang2 pandai2 nih.. as for me i think i'm taking the unconventional route to wisdom :) i jobhop a lot - jane of all trades, master of none :((

9:51 am  
Anonymous tasya said...

oo cik nyonya manis glenmariesss hehe..alamak teringat biskut marie..

oo tak lah...bukan peminat blog zakzak pon hehe...jgn marah aa zakzak, gurau2 je, besok2 update laa lagi....kite promoter dia je ahahaha...

anywaysss..alkisahnya kite dulu2 siap ada webite utk blog...dan website sendiri...which consists of different parts..ada frenster bagai...macam2 ada...but becoz of me being too busy...semua terpaksa didelete sbb takde masa nak update...and then ppl constantly asking me to update...termasuk laa zakzak ni..

which also means i'm not really that nice ahaha sbb delete commment and testimonial org...but those ppl who visited my websites are really nice (i.e. zakzak, promote lagi)...and we still keep in touch thru emails and me being the bloghopper and forcing ppl to update, which may not be entirely successful

zakzak, jgn marah aaa... tumpang lagi...org tanya kan...tak baik tak jawab...hehe

10:34 am  
Blogger Izhal said...

hahahaha... cara berbuka yang geli... heheh...

ps-Onigiri, thanks :)

12:24 pm  
Blogger mizzwanda said...

heh..zahar san..slamat berpuasa ya nanti..aku wish awai2 coz nak kena pi induksi nxt wk..wokessss...slamat berkursus!ahaks

11:56 am  
Blogger atenah said...

apsal skrg sibuk nak make ppl like u?

i arredi like u la, just stay ur sweet self

5:25 pm  
Anonymous tasya said...

aha kak atn tanya soalan ni kan, samada zakzak mungkin:

a)nikah, not kawin
b)grad
c)start keje baru
4)bersunat

ayoo..bersunat is kind of out of the question ahaha (ye ke?)...well it's not even in the list...it's kind of unthinkable...but u guys can figure it out *wink* *wink*

don't really know why zakzak tulis blog on 'how to make ppl like you'...but it helped me tho..coz i'm really kind of the outspoken type...hmm perli ke zakzak?

6:09 pm  
Blogger Ramlah MS said...

zak,
kalau tak sempat berbuka, aku tak de lah korek idung nak menandakan buka puasa... tapi apa aku selalu buat (jahiliyahnya aku rasa nii), bila dengar azan maghrib dan tarak makanan nak bukak pose...aku akan telan air lior sambil berniat yang aku nii tengah buka pose..kira bukak pose dgn air lior...

huwaaa...budusnya aku

2:57 am  
Blogger sempoii said...

terkena batang hidung saya ker? atau terkena lubang idung saya? hehehe..

5:55 pm  
Anonymous dahlia said...

zak zak..

asal tipah tutup blog dia plak? any idea?

11:01 am  
Anonymous Anonymous said...

Nice site!
[url=http://gwtaebyt.com/jpbd/vpae.html]My homepage[/url] | [url=http://jnldupxf.com/vnpc/yukj.html]Cool site[/url]

2:02 pm  
Anonymous Anonymous said...

Well done!
My homepage | Please visit

2:03 pm  
Anonymous Anonymous said...

Thank you!
http://gwtaebyt.com/jpbd/vpae.html | http://eohndapg.com/xfhf/zons.html

2:03 pm  
Blogger faeizah said...

selamat hari raye..

11:09 am  

Post a Comment

<< Home